Verslag Rel&Com Alumni Workshop ‘Stop talking, start looking’

//Verslag Rel&Com Alumni Workshop ‘Stop talking, start looking’

Verslag Rel&Com Alumni Workshop ‘Stop talking, start looking’

Op zaterdag 21 mei 2016 vond de plechtige proclamatie plaats van de afstudeerders van het postgraduaat Relatie-en Communicatiewetenschappen editie 2015. De proclamatie werd ingeleid door een lezing van Gérard Bour en feestelijk afgesloten met een receptie. Na even te hebben bijgepraat met een hapje en een drankje keerden de kersverse afgestudeerden en andere alumni terug naar hun vertrouwde leslokaal voor de workshop ‘Stop talking, start looking’ van Gérard Bour waar hij dieper inging op het topic lichaamstaal en micro-expressies.

Gérard legde tijdens de workshop de link tussen emoties en gebaren en legde onder meer uit dat elk lichaamsdeel gespecialiseerd is in een bepaalde emotie. Wist je bijvoorbeeld dat de linkerkant van ons lichaam spraakzamer is dan de rechterkant? De rechterkant van onze hersenen is bezig met emoties en stuurt immers de linkerkant van ons lichaam aan. Als we een boodschap brengen met de linkerkant van ons lichaam betekent dat dat we meer betrokken zijn. Niet verwonderlijk dat president Obama altijd de linkerkant van zijn gezicht laat zien. Daarnaast gaf Gérard concrete tips & tricks om via micro-expressies de basisemoties te herkennen in het gelaat.

Handige hulpmiddelen om mensen in te schatten

Wendy Gettemans, docent binnen het postgraduaat RelCom, volgde de workshop en reageert enthousiast: “Ik heb handige hulpmiddelen gekregen om mensen in te schatten. Ik geef ook les communicatievaardigheden in het eerste bachelorjaar geneeskunde en daar zullen deze tips zeker van pas komen.”

Gérard Bour, gepassioneerd door lichaamstaal

Gérard Bour heeft ruim 20 jaar ervaring in de privésector waar hij vooral een commerciële functie bekleedde bij financiële instellingen. Hij ontdekte zijn passie pas laat in zijn carrière: “Mijn oog viel op een advertentie voor een opleiding rond lichaamstaal en mijn interesse was meteen gewekt. Tijdens die opleiding, merkte ik dat er nog zoveel meer te ontdekken viel over lichaamstaal. Zo ben ik mij gaan verdiepen in dit thema en heb me gespecialiseerd in sales trainingen, management en communicatietrainingen met ‘lichaamstaal’ als ‘rode draad’.”

Voor zijn workshops werkt hij steeds op maat en hij geeft ook trainingen over communicatie in het algemeen. In 2012 richtte Gérard het ‘Centre For Personal Development’ op met als missie mensen te stimuleren om hun persoonlijke groei verder te zetten en te transformeren.

Gérard over zijn passie: “Iedereen voelt zich aangesproken door het thema lichaamstaal, want iedereen doet het. Zowel de CEO van een grote multinational als een verzekeringsmakelaar met 10 mensen in dienst kan iets halen uit een workshop of een coaching sessie rond lichaamstaal.”

Toch is Gérard niet elke seconde van de dag bewust bezig met het lezen van gezichten: “Ik heb een soort schakelaar wanneer ik micro-expressies moet detecteren. Ik ga in een modus waarbij ik alerter ben. Als ik boodschappen ga doen, dan staat de schakelaar uit want anders wordt het veel te vermoeiend.”

Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen

Wil je meer halen uit jezelf en je – persoonlijke en zakelijke – relaties? En ben je niet bang voor de confrontatie? Dan is dit postgraduaat de ideale manier om nieuwe energie te vinden om met jezelf en met anderen aan de slag te gaan.

Deze nieuwe theoretische inzichten kan je ook onmiddellijk praktisch toepassen d.m.v. oefeningen en discussies i.v.m. de werksituaties en binnen de groep.

Een nieuwe editie van het postgraduaat start op zaterdag 24 september 2016.

Mevrouw Jothi BLONTROCK

2018-02-07T11:10:08+00:00