Clint.be 10/05/2012 Artikel – Analyse video fragment – ENG

(Interview & video in Dutch)

“Gisterenmiddag bood de woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (foto) via YouTube zijn oprechte excuses aan voor de tweet die duizenden Club Brugge-supporters woest maakte. Toch hebben we duidelijke redenen om te geloven dat hij niet oprecht was.

Excuses zijn mooi, maar ze zijn mooier als ze oprecht zijn, dat wisten we al sinds Contador. Toen we gisteren naar de YouTube-excuusvideo keken, viel het ons op dat de man er nogal nonchalant bij zat. Reden genoeg om een specialist te contacteren. We interviewden lichaamstaalexpert Gérard Bour en lieten hem tegelijk naar de video kijken. De man is gespecialiseerd in het interpreteren van lichaamstaal.

Wat valt u op aan de beelden als u de video voor het eerst bekijkt?
Gérard Bour: “Al na enkele beelden – en zonder de voorgeschiedenis te weten – valt het me op dat zijn lichaamstaal niet overeenkomt met zijn boodschap. Je ziet dat de man met zijn benen gekruist en onderuitgezakt zit op zijn stoel. In de rol van woordvoerder zou je dat niet verwachten. Bovendien houdt de man een pen vast. Ik interpreteer dit als een teken van zekerheid of troost zoeken. Bovendien kijkt hij niet recht in de camera, wat hij in zijn rol best wel zou doen. Wellicht is de man zenuwachtig”

Moet de man echt rechtzitten als hij excuses wil maken? Hij maakt toch oprecht zijn excuses?
Gérard Bour: “Die nonchalante houding op zich kan nog te verklaren zijn. Maar wat ik ook heb gemerkt is dat de man op 11 seconden en 34 seconden zijn neus aanraakt, nét op het cruciale moment dat hij zijn excuses aanbiedt aan de Club Brugge-supporters. Bovendien kijkt hij op dat moment ook naar beneden. Dat interpreteer ik als het verbergen van bepaalde informatie of liegen.”

Zijn er nog signalen die erop wijzen dat de man niet oprecht is?
Gérard Bour: “Wel, ik kijk niet alleen naar de bestaande lichaamstaal, maar ook de lichaamstaal die er níet is. Het valt mij op dat er bij de man een totaal gebrek is aan micro-expressies. Dat zijn zeer korte signalen – vaak maar een tiende van een seconde – die iemand uitzendt juist voor hij of zij reageert op een gebeurtenis. Die micro-expressies kan je niet faken en als ze langer dan een halve seconde duren, is het gegarandeerd nep.”

Welke micro-expressies zou de man dan moeten tonen?
Gérard Bour: “Het zijn kleine dingen, maar bij mensen die hun excuses tonen zie je vaak dat de binnenkant van hun wenkbrauwen omhoog gaat, wat een teken van spijt is. Dit is hier niet het geval. Bij deze man in de video zie ik een totale afwezigheid van micro-expressies, vooral op de cruciale momenten. Dit geeft me nogmaals de indruk dat de man niet oprecht zijn excuses aanbiedt.” (SF)”

Hieronder kan je de video van de KBVB-woordvoerder nog eens bekijken:

2018-02-07T11:10:07+00:00